Posledním turnajem v naší bublině v této sezoně byl turnaj ve čtyřhrách jménem Vespa cup. Jak název napovídá, tento turnaj spolu s našim klubem Gross Tenis Club Nová Ves organizoval Vlasta Vespalec. Sešlo se dvanáct dvojic, které byly klasicky rozděleny do tří skupin po čtyřech týmech. Postupový klíč byl logický. Do vyřazovacích bojů postupovaly první dva týmy z každé skupiny, které doplnily dva týmy z míst třetích s nejlepšími výsledky. Na zbylé dvojice čekal zápas o umístění. Hrálo se na jeden set bez výhod. Turnaj nabídl mnoho překvapivých výsledků, tak pojďme na to.

Hrálo se sice i mezi týmy, které nepostoupili do playoff, o místo deváte i jedenácté, ale dodržím tradici a začnu psát až o čtvrtfinálových zápasech.

Již první čtvrtfinálové utkání nabídlo velice překvapivý průběh zápasu. Několikanásobné vítěze našich turnajů Oulehle s Pelikánem vyzval Bartůněk se Švihálkem. Oulehla s Pelikánem procházeli turnajem jako nůž horkým máslem. Ve skupině zvítězili ve všech svých zápasech shodným výsledkem 6:1 a nic nenasvědčovalo tomu, že by jím na cestě za obhajobou titulu mělo něco stát. Bartůněk se Švihálkem si jednou prohrou a dvěma výhrami zajistili druhé místo ve skupině B, však moc příjemného soupeře jim to pro jejich vyřazovací zápas nepřineslo. Bartůněk se Švihálkem věděli, že musí dát do zápasu všechno a hrát na maximální riziko, aby mohli své soupeře porazit. To se jim povedlo, předváděli velice kvalitní hru a své protihráče donutili chybovat. Stav zápasu byl 5:1 z pohledu Bartůňka se Švihálkem a už to vypadalo, že obrovští favoriti na vítězství v celém turnaji vypadnou už ve čtvrtfinále. Bartůněk se Švihálkem se jako by ulekli příležitosti na senzační vítězství. Ten poslední krůček jim svazoval ruce. Této příležitosti na zdramatizování utkání se samozřejmě Pelikán s Oulehlem chytli a dokázali vyrovnat na 5:5. Na řadu přišla zkrácená hra, ve které dokázali dovršit obrat v utkání Oulehla s Pelikánem, čímž si zajistili postup do semifinále.

Do druhého čtvrtfinále nastoupil Aleš Gross s Rausem proti Psotovi s Lapešem. Gross s Rausem ve své skupině nepředváděli moc přesvědčivé výkony a s jednou výhrou postupovali až ze třetího místa. Věděli, že umí hrát daleko lépe a chtěli předvést svou kvalitní hru v klíčovém utkání. Naprosto jiným dojmem působili Psota s Lapešem, kteří konečně ukázali své kvality i na turnaji. Přesvědčivým způsobem zvítězili ve všech svých utkáních v základní skupině, což jim přirozeně zajistilo vítězství ve skupině C. Psota s Lapešem vstupovali do utkání v pozici favorita. Gross s Rausem svou hru zlepšili oproti základní skupině, na postup to však nestačilo. Cestu do semifinále svým soupeřům značně znepříjemnili. Psota s Lapešem však navázali na své výkony ze základní skupiny a vítězstvím 6:3 si zasloužili své postupové místo.

Čtvrtfinále číslo tři proběhlo mezi Černým se Smejkalem, jež je výraznou osobností novoveského tenisu a většina lidí ho zná pod přezdívkou Kurach, a Pokorným se Sedláčkem. Kurach s Černým ve své skupině zaznamenali dvě vítězství a jednu porážku, což jím zajistilo postup z druhého místa skupiny A. Jejich soupeři na tom byli podobně, ve své skupině se jim podařilo taktéž dvakrát zvítězit a postoupit ze druhého místa skupiny C. Tyto dvě dvojice toho měli hodně společného, takže jejich utkání slibovalo velice vyrovnaný souboj. Kurach s Černým však převzali otěže zápasu do svých rukou. Sedláček s Pokorným se statečně bránili, však jejich síly stačily „pouze“ na výsledek 3:6. Do semifinále šel tedy Kurach s Černým.

Závěrečné čtvrtfinále si pro diváky připravilo překvapení. Nastoupili do něho velicí favorité turnaje Salajka s Kubíčkem proti Vackovi s Nejedlým. Salajka a Kubíček potvrzovali roli favorita turnaje, vždyť ve skupině neokusili ani jednou pocit porážky. Jejich soupeři neměli průběh turnajem tak snadný. Ve skupině zvítězili pouze v jednom utkání a do svého čtvrtfinále postoupili zásluhou dobrého skóre ze třetího místa. Před zápasem si tedy většina lidí myslela, že půjde o jasnou záležitost. Zápas se však vyvíjel úplně jinak. Vacek s Nejedlým hráli na 100% riziko a na své soupeře nastoupili ve velkém stylu. Jejich sázka na riziko se vyplatila. Brzy si na své soupeře vytvořili náskok, který udrželi až do konce utkání a vítězstvím 6:3 zaplnili poslední volné místo v semifinále. Tenis zde opět ukázal svou krásu a nepředvídatelnost.

První semifinále proběhlo mezi dosud neporaženými dvojicemi. Tou první byla dvojice Pelikán Oulehla, tou druhou pak Psota s Lapešem. Psota s Lapešem pokračovali ve svém útočném stylu hry i v semifinále. Lapeš se svým levorukým servisem ven z kurtu dělal vrásky nejednomu hráči na turnaji a v tomto utkání tomu nebylo jinak. Zaskočený Pelikán s Oulehlem prohrávali 2:5. Všechno nasvědčovalo tomu, že budeme svědky další překvapivé porážky jednoho z velkých favoritů na vítězství v turnaji. Opět se ale ukázalo, jak je těžké v tenise udělat ten poslední krok v podobě proměněného matchballu. Psota s Lapešem najednou ubrali ze své agresivity, čehož jejich zkušení soupeři dokázali využít a srovnat na 5:5. Ve zkrácené hře pak Oulehla s Pelikánem dovršili obrat a zvítězili.

Semifinále číslo dva proběhlo mezi Kurachem s Černým a Vackem s Nejedlým. Kurach s Černým dokázali navázat na svůj kvalitní výkon ze čtvrtfinálového utkání a v tomto velice vyrovnaném zápase brali vítězství.

Utkání o třetí místo se neslo ve znamení obyvatel Hostěradic. O to zajímavější bylo sledovat rivalitu a touhu po bronzové pozici od obou dvojic. Do role mírného favorita se před zápasem řadili Psota s Lapešem. Tato dvojice ale byla značně nešťastná a zároveň naštvaná z nevyužité šance během jejich semifinálového utkání, kdy vedli 5:2 a zápas bohužel nedokázali dovést do vítězného konce. Psota s Lapešem však dokázali na svůj předchozí zápas zapomenout. Vrátili se ke hře, kterou se prezentovali v téměř celém turnaji a v zápase o bronz dokázali zvítězit.

Ve finále to byla trošku jiná písnička. Kurach s Černým narazili na duo Pelikán Oulehla už v základní skupině, kde první zmiňovaná dvojice utrpěla porážku 1:6. Vypadalo to, jako by se Kurach s Černým spokojili s krásným druhým místem už před začátkem samotného finále. Nastupovali do zápasu s vědomím, že to asi nevyjde. Samozřejmě to s takovým přístupem nemohlo dopadnout jinak, než to dopadlo. Pelikán s Oulehlem diktovali tempo zápasu hned od začátku a poměrně jistým způsobem si došli pro vítězství v celém turnaji.

Na třetím místě se tedy umístil Psota s Lapešem, druhý skončil Kurach s Červeným a triumf si z Nové Vsi odvezli Pelikán s Oulehlem.

Jednalo se o velice povedený turnaj, kde tenis ukázal svou krásu a nepředvídatelnost. Jediné co turnaji chybělo, byly lepší výsledky organizátorů. 😀


Related Posts

Nezařazené

Letní příměstské tenisové tábory 2024

Jedná se o příměstský tenisový tábor pro děti od 5 do 15 let. Děti následně budou rozděleny do skupin dle věku a výkonnosti. Datum konání: 15.7.2024 – 19.7.2024 Čas: 8:00 – 17:00 (PRVNI) 22.7.2024 – 26.7.2024 Čas: 8:00 – 17:00 (DRUHY) Program: 8:00-8:30  příchod, předání dětí trenérům Více…

Nezařazené

Letní tenisový tábor

Jedná se o příměstský tenisový tábor pro děti od 5 do 15 let. Děti následně budou rozděleny do skupin dle věku a výkonnosti. Datum konání: 24.7.2023 – 28.7.2023 Čas: 8:00 – 17:00 (ČERVENEC) 31.7.2023 – 4.8.2023 (SRPEN) Program: 8:00-8:30  příchod, předání dětí Více…

Nezařazené

Skládání haly

V sobotu 30.4.2022 od 9:00 se bude skládat hala. Jedná se již o tradiční společenskou událost. Bude to cca na 4 hodinky. Občerstvení zajištěno. 🙂 Pokud plánujete dojít, napište prosím sms na číslo 734148630, ať Více…